freelancerSpune-mi sincer: De cate ori ai auzit (in ultima luna) vorbindu-se despre freelancing si cat de cool este sa fii freelancer? Probabil ca de foarte multe ori, ca si mine. Motivele pentru care “toata lumea” vorbeste despre acest subiect sunt nenumarate, o parte dintre ele fiind date chiar de definitie.

Ce inseamna freelancer?

Conform Wikipedia: Un freelancer este un liber profesionist care desfasoara diferite activitati pentru anumiti angajatori, fara a avea statutul de angajat. In opinia mea, un freelancer este o persoana care, prin intermediul unei forme juridice (SRL, PFA etc.), avand calitatea de actionar si angajat unic, ofera servicii altor persoane fizice sau juridice, doar pe baza de proiect. Oricare alta persoana (fizica sau juridica) care are mai mult de un angajat, nu este actionar unic si ofera servicii cu calitate permanenta, nu poate fi catalogata drept freelancer.

Cum poti sa fii freelancer?

Contrat opiniei multora dintre cei care scriu despre activitatile de freelancing, a fi freelancer nu este chiar atat de usor. In primul rand, pentru a fi freelancer trebuie sa te pricepi la ceva. Sa te pricepi BINE! Domeniile in care poti activa ca freelancer sunt nenumarate, incepand cu web design, data entry, servicii de marketing online si terminand chiar si cu joburi care nu presupun lucrul la calculator. Tine de tine ce domeniu iti alegi!


Cat se castiga din freelancing?

La fel ca in cazul domeniilor de freelancing, castigurile, nu pot fi contorizate exact. In freelancing, poti castiga sume incepand de la 1 euro pana la 1-2000 euro. Totul depinde de domeniul in care activezi, calitatea serviciilor pe care le oferi si marimea proiectelor. Spre exemplu, un task in web design pe freelancer.com (unul dintre cele mai mari site-uri de freelancing din lume) porneste de la cativa dolari si poate ajunge pana la 5.000 $. Totul depinde de tine!


Avantajele unui freelancer

Tu iti faci propriul program.
Lucrezi de acasa.
Tu hotarasti proiectele la care vei lucra.
Poti castiga cati bani vrei, in functie de timpul pe care esti dispus sa-l petreci lucrand.
Nu te streseaza nimeni ca ai ajuns cu 5 minute mai tarziu.

Dezavantajele unui freelancer

Veniturile nu sunt sigure.
Iti platesti singur taxele si impozitele.
Te promovezi singur.

Cam atat am avut de spus despre freelancing. Daca ai ceva de completat, lasa un comentariu.

Un comentariu :

  1. In orice meseri sunt avantaje si dezavantaje...cred totusi ca e bine sa lucrezi ca si freelancer. Am lucrat un timp si era bine asta pana au disparut din proiecte...

    RăspundețiȘtergere