De psihologia inversa cred ca am auzit cu totii cel putin o data. Mai ales atunci cand vine vorba de negocieri sau incercarea de a convinge pe cineva. Dar ce este mai exact psihologia inversa?
Conform Wikipedia: Psihologia inversa este o tehnica de manipulare care foloseste falsa sustinere a unei credinte sau comportament, contrar dorintei proprii, cu speranta ca aceasta abordare convinge subiectul sa actioneze exact cum ne dorim. Tehnica se bazeaza pe fenomenul psihologic de reactanța, fenomen potrivit caruia o persoana are o reactie emotionala negativa atunci cand i se sugereaza sa faca ceva contrar propriilor dorinte, si, astfel, alege optiunea care este impotriva cerintei initiale.

Psihologia inversa la copii
Cu siguranta, multi dintre cei care au copii stiu despre ce vorbesc, iar cei care nu au, isi amintesc cum parintii incercau sa ii convinga sa faca anumite lucruri, desi erau impotriva vointei lor.
Ex: Multor copii nu le place sa faca baie. In acelasi timp nici nu vor sa lase tableta din mana. Aici intervine psihologia inversa: Ai de ales intre a face baie si a te juca dupa acea pe tableta sau a nu face baie, dar a trece la culcare. Copilul va alege sa faca baie. Psihologia inversa la copii functioneaza foarte bine legata de un sistem de recompense. Psihologia inversa nu este recomandata pe termen lung, deoarece va poate submina calitatea de parinte.


Psihologia inversa in cuplu
Partenerul tau te suna tot mai rar in ultima vreme? Seara, cand are 2 ore libere, iese cu prietenii? Incearca, ca de fiecare data cand te suna, sa-l repezesti, sa-i spui ca esti ocupat/a. In timp, isi va dori sa poata vorbi mai mult cu tine si te va suna tot mai des. Referitor la „iesirile cu prietenii”, cu siguranta exista zile in care nu se vede cu ei. Ei bine, in zilele acelea sugereaza-i (subtil) ca ar trebui sa se duca.

Psihologia inversa la serviciu
Ti s-a intamplat vreodata ca in timpul unei mese luate cu seful tau, acesta sa iti spuna „Exista discutii in legatura cu infiintarea unui nou departament. Te-ar interesa o pozitie de coordonator in cadrul acestuia?” La auzul propunerii multi raspund, plini de entuziasm: „ Da, bineinteles! De foarte multa vreme imi doream un asemenea post.” Reactia nu este una gresita, sefilor le place intotdeauna sa-si vada subalternii entuziasmati de propunerile lor, insa daca i-ai raspunde ceva de genul: „ Da, sunt interesat/a. Doar ca in perioada asta prefer sa ma concentrez pe ce am de facut.” Raspunsul tau ii va arata sefului tau ca esti, in primul rand, o persoana responsabila, care se implica in activitatile curente, dar si care priveste in perspectiva.

Psihologia inversa in vanzari
Folosita in vanzari, psihologia inversa este o metoda in contradictie cu metodele de marketing normale. In timp ce metodele de marketing uzuale incearca sa convinga cumparatorii ca produsele lor sunt cele mai bune, psihologia inversa folosita in vanzari minimizeaza (pana la un punct) avantajele produsului, tocmai ca atunci cand clientul va cumpara, sa constate adevarata valoare. Metoda din spate este marketingul word of mouth, cel mai puternic instrument de publicitate. Logica e simpla: cumperi un produs de la care nu ai asteptari foarte mari à descoperi ca acesta iti intrece asteptarile initiale (in sensul bun) à dai „sfoara-n tara” despre cat de bun este produsul.


Cam asta e tot despre psihologia inversa. Daca ai idei sau exemple mai bune, nu ezita sa lasi un comentariu. 

4 comentarii :

  1. Interesant, nu stiam de ce sunt pacalit de reclame...:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara! Cum ar trebui procedat cu o tânără retrasă în mănăstire. Este perfect lucida , nu suferă de misticism sau altele. Familia nu a reușit să o convingă în nici un fel să revină acasă. Cu mii de mulțumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara! Cum ar trebui procedat cu o tânără retrasă în mănăstire. Este perfect lucida , nu suferă de misticism sau altele. Familia nu a reușit să o convingă în nici un fel să revină acasă. Cu mii de mulțumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oare nu asta isi doreste ea? de ce sa o convingi de altceva daca ea acolo este in zona ei de confort

      Ștergere